Climber Worldwide
climber NL qlik sense natural language processing

Verbeter de Data Literacy van jouw organisatie met Natural Language Processing van Qlik

Steeds meer bedrijven maken gebruik van Business Intelligence. BI-tools zoals Qlik Sense maken het steeds eenvoudiger om inzichten te genereren die de basis vormen voor gegronde beslissingen. Hoewel de tools voor steeds meer mensen beschikbaar worden, blijkt dat niet alle gebruikers beschikken over de capaciteiten om data te lezen, te begrijpen en te beargumenteren.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 24% van de zakelijke beslissers – van junior managers tot C-level – volledig vertrouwen heeft in hun vermogen om data te lezen, ermee te werken, te analyseren en te beargumenteren. Een datagedreven organisatie zonder beslissers met deze capaciteiten zullen nooit de volledige potentie van de data benutten. Om deze fundamentele vaardigheden die de data literacy van een persoon bepalen te ondersteunen en te laten groeien, introduceert Qlik de Insight Advisor.

“Uit een nieuw onderzoek blijkt dat slechts 24% van de zakelijke beslissers – van junior managers tot C-level – volledig vertrouwen heeft in hun vermogen om data te lezen, ermee te werken, te analyseren en te beargumenteren.”

Verhoog de data literacy van jouw organisatie met Natural Language Processing (NLP)

Om gebruikers te helpen met het analyseren en beargumenteren van data, heeft Qlik onlangs nieuwe technologie aan de Insight Advisor toegevoegd, namelijk NLP. Natural Language Processing – een onderdeel van kunstmatige intelligentie of Artificial Intelligence (AI) – is het vermogen van een computerprogramma om de menselijke taal te begrijpen zoals deze wordt gesproken.

Climber-Asian-Cuisine-Demo-My-new-sheet-Qlik-Sense

Met behulp van deze intelligentie weet de Qlik Insight Advisor de benodigde inzichten te koppelen aan jouw zoekvraag. De feature helpt gebruikers automatisch visualisaties weer te geven, maar kan ook helpen bij het analyseren van de data. In combinatie met de Cognitive Engine van Qlik weet de Insight Advisor niet alleen visualisaties te maken: hij leert aanvullend ook nog eens van eerder opgegeven zoekopdrachten.

Een blik in de toekomst

Op dit moment werkt NLP binnen Qlik Sense met het gebruik van relatief simpele termen. Qlik Sense is aangewezen op de nauwkeurigheid van de ontwikkelaar: het geven van correcte naamgevingen en tagging van meetwaarden en dimensies is dan ook cruciaal. Bijvoorbeeld: ”Winst” moet dan niet “Resultaat” heten in het dashboard. Hoe consistenter deze naamgeving en tagging is, hoe beter de Cognitive Engine reageert op de vraag van de gebruiker.

Hoewel de Insight Advisor momenteel alleen Engelstalig antwoordt, volgt er binnenkort ook een ondersteuning voor Nederlands. Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van NLP, verwachten we dat de Insight Advisor de menselijke taal steeds beter gaat begrijpen. Hierdoor kan kunstmatige intelligentie steeds complexere vragen beantwoorden en de gebruiker nog beter voorzien van nieuwe inzichten.

Natural Language Processing wordt niet alleen gebruikt voor de Qlik Insight Advisor. Als verlengstuk van deze nieuwe feature introduceert Qlik ook de Insight Bot. Met deze chatbot kun je – waar je ook bent – essentiële data opvragen via programma’s en apps als Qlik Sense, WhatsApp en Slack.

 

Beargumenteerde data en sterke visualisaties

Middels het toepassen van kunstmatige intelligentie verlaagt Qlik de kennisdrempel voor medewerkers en helpt het gebruikers met het genereren van de juiste inzichten. Door tijdens het analyseren aanvullend gebruik te maken van de Insight Advisor kan Qlik je nieuwe inzichten geven met visualisaties die (nog) niet eerder zijn getoond. Aanvullend geeft de Insight Advisor je inzicht in de data waar je naar kijkt, zodat je steeds beter kunt beargumenteren waar de cijfers voor staan en waar je deze voor kunt gebruiken.

“Door tijdens het analyseren aanvullend gebruik te maken van de Insight Advisor kan Qlik je nieuwe inzichten geven met visualisaties die (nog) niet eerder zijn getoond.”

Ontdek de mogelijkheden van de Qlik Insight Advisor

Samen met de Insight Advisor ondersteun ik je in het beter leren lezen, analyseren en beargumenteren van data. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met mij op voor informatie of een vrijblijvende demo.

// Geschreven door: Jordy Wegman – BI Consultant Climber

Email: jordy.wegman@climber.nl
Phone: + 31 6 11 62 68 58

Contact Jordy Wegman at Climber about NLP and the Qlik Insight Advisor

Nieuws

Webinar: 4 keys to succeed with self-service BI in Qlik
Event

Webinar: 4 keys to succeed with self-service BI in Qlik

Sign up for our 30 min webinar on May 5 and get a fast track to self-service success in Qlik! Together with the telecom giant Telia we’ll address self-service from a user, process, platform and license aspect.

>> Sign up here!
Je bi-infrastructuur en -software altijd beschikbaar en up-to-date wanneer je overschakelt naar de cloud
Blog

Je bi-infrastructuur en -software altijd beschikbaar en up-to-date wanneer je overschakelt naar de cloud

Met het oog op de toekomst, waarin business intelligence & analytics steeds belangrijker wordt voor organisaties, is het cruciaal dat organisaties, van medewerkers tot stakeholders, geen hinder ondervinden van de IT-infrastructuur. Alleen dan is mogelijk om de focus te houden op wat écht belangrijk is: vooroplopen in de markt. We merken dat het up-to-date houden van de IT-infrastructuur en -software een grote uitdaging vormt voor veel bedrijven. Dit is eenvoudig te ondervangen door deze zaken uit te besteden aan experts.

>> LEES MEER
Pak je voorsprong met behulp van geoanalytics
Blog

Pak je voorsprong met behulp van geoanalytics

Je omzet of marge koppelen aan een locatie biedt veel inzichten. Ofwel, je business analyse koppelen aan locatie-software voor meer inzicht om data gedreven beslissingen te nemen. In de wereld van BI hebben we het dan over geoanalytics. Met geoanalytics verrijk je bestaande data en vergroot je de beleving van je data, en dus de inzichten die hieruit voortkomen. Dit is mogelijk voor het visualiseren van bezorgroutes op een wereldkaart tot het inzichtelijk maken van een looproute op een plattegrond van een winkel: Geoanalytics heeft een duidelijke meerwaarde in allerlei business sectoren.

>> LEES MEER