Climber Worldwide
climber NL qlik sense natural language processing

Verbeter de Data Literacy van jouw organisatie met Natural Language Processing van Qlik

Steeds meer bedrijven maken gebruik van Business Intelligence. BI-tools zoals Qlik Sense maken het steeds eenvoudiger om inzichten te genereren die de basis vormen voor gegronde beslissingen. Hoewel de tools voor steeds meer mensen beschikbaar worden, blijkt dat niet alle gebruikers beschikken over de capaciteiten om data te lezen, te begrijpen en te beargumenteren.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 24% van de zakelijke beslissers – van junior managers tot C-level – volledig vertrouwen heeft in hun vermogen om data te lezen, ermee te werken, te analyseren en te beargumenteren. Een datagedreven organisatie zonder beslissers met deze capaciteiten zullen nooit de volledige potentie van de data benutten. Om deze fundamentele vaardigheden die de data literacy van een persoon bepalen te ondersteunen en te laten groeien, introduceert Qlik de Insight Advisor.

“Uit een nieuw onderzoek blijkt dat slechts 24% van de zakelijke beslissers – van junior managers tot C-level – volledig vertrouwen heeft in hun vermogen om data te lezen, ermee te werken, te analyseren en te beargumenteren.”

Verhoog de data literacy van jouw organisatie met Natural Language Processing (NLP)

Om gebruikers te helpen met het analyseren en beargumenteren van data, heeft Qlik onlangs nieuwe technologie aan de Insight Advisor toegevoegd, namelijk NLP. Natural Language Processing – een onderdeel van kunstmatige intelligentie of Artificial Intelligence (AI) – is het vermogen van een computerprogramma om de menselijke taal te begrijpen zoals deze wordt gesproken.

Climber-Asian-Cuisine-Demo-My-new-sheet-Qlik-Sense

Met behulp van deze intelligentie weet de Qlik Insight Advisor de benodigde inzichten te koppelen aan jouw zoekvraag. De feature helpt gebruikers automatisch visualisaties weer te geven, maar kan ook helpen bij het analyseren van de data. In combinatie met de Cognitive Engine van Qlik weet de Insight Advisor niet alleen visualisaties te maken: hij leert aanvullend ook nog eens van eerder opgegeven zoekopdrachten.

Een blik in de toekomst

Op dit moment werkt NLP binnen Qlik Sense met het gebruik van relatief simpele termen. Qlik Sense is aangewezen op de nauwkeurigheid van de ontwikkelaar: het geven van correcte naamgevingen en tagging van meetwaarden en dimensies is dan ook cruciaal. Bijvoorbeeld: ”Winst” moet dan niet “Resultaat” heten in het dashboard. Hoe consistenter deze naamgeving en tagging is, hoe beter de Cognitive Engine reageert op de vraag van de gebruiker.

Hoewel de Insight Advisor momenteel alleen Engelstalig antwoordt, volgt er binnenkort ook een ondersteuning voor Nederlands. Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van NLP, verwachten we dat de Insight Advisor de menselijke taal steeds beter gaat begrijpen. Hierdoor kan kunstmatige intelligentie steeds complexere vragen beantwoorden en de gebruiker nog beter voorzien van nieuwe inzichten.

Natural Language Processing wordt niet alleen gebruikt voor de Qlik Insight Advisor. Als verlengstuk van deze nieuwe feature introduceert Qlik ook de Insight Bot. Met deze chatbot kun je – waar je ook bent – essentiële data opvragen via programma’s en apps als Qlik Sense, WhatsApp en Slack.

 

Beargumenteerde data en sterke visualisaties

Middels het toepassen van kunstmatige intelligentie verlaagt Qlik de kennisdrempel voor medewerkers en helpt het gebruikers met het genereren van de juiste inzichten. Door tijdens het analyseren aanvullend gebruik te maken van de Insight Advisor kan Qlik je nieuwe inzichten geven met visualisaties die (nog) niet eerder zijn getoond. Aanvullend geeft de Insight Advisor je inzicht in de data waar je naar kijkt, zodat je steeds beter kunt beargumenteren waar de cijfers voor staan en waar je deze voor kunt gebruiken.

“Door tijdens het analyseren aanvullend gebruik te maken van de Insight Advisor kan Qlik je nieuwe inzichten geven met visualisaties die (nog) niet eerder zijn getoond.”

Ontdek de mogelijkheden van de Qlik Insight Advisor

Samen met de Insight Advisor ondersteun ik je in het beter leren lezen, analyseren en beargumenteren van data. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met mij op voor informatie of een vrijblijvende demo.

// Geschreven door: Jordy Wegman – BI Consultant Climber

Email: jordy.wegman@climber.nl
Phone: + 31 6 11 62 68 58

Contact Jordy Wegman at Climber about NLP and the Qlik Insight Advisor

Nieuws

Read between the lines for the real Gartner Magic
Blog

Read between the lines for the real Gartner Magic

The Gartner MQ of 2021 is released. Jan Sipek gives a few reflections on the leaders and how they got where they are today.

>> READ MORE
Taking a closer look at the self-service and finance Vizlib extensions
Blog

Taking a closer look at the self-service and finance Vizlib extensions

The second in our webinar series with Vizlib took place on 25th March. This time we looked at the benefits that the Self-Service and Finance Vizlib extensions can bring to your Qlik Sense applications.

>> Read the summary
QlikWorld Online 2021
Evenement

QlikWorld Online 2021

QlikWorld is coming up May 10-12! QlikWorld Online is the industry-leading, free global event featuring the biggest names in data. Inspirational keynotes. Over 100 mind-blowing data integration and data analytics breakout sessions. Endless virtual networking opportunities. All at your finger tips. Register for your seat today!

>> Sign me up!