Climber Worldwide
Climber Blog Qlik Geoanalytics

Optimaliseer locatiegebonden analyses met Qlik Sense Geoanalytics

Leestijd: 5 min     Technical level: 3 (5)     Business level: 2 (5)

Locatiegebonden data kan waardevolle analyses opleveren, met name wanneer je op meerdere plekken producten en services verkoopt. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om de rendabiliteit van locaties te berekenen of gebruik te maken van dynamic pricing per locatie/gebied. De meeste bedrijven werken om deze reden al met geodata. Qlik gaat middels geocoding een stap verder, om zo de meest betrouwbare visualisaties voor haar gebruikers te realiseren en de bruikbaarheid van geoanalytics te optimaliseren.

GEOCODING ZORGT VOOR BETROUWBARE ANALYSES

De term ‘geocoding’ beschrijft het omzetten van geodata naar coördinaten. Geocoding zorgt ervoor dat je geodata zo betrouwbaar mogelijk is. In Nederland, bijvoorbeeld, komt de plaatsnaam Hengelo twee keer voor. Wanneer je je geodata niet koppelt aan coördinaten kan het zomaar voorkomen dat jouw dashboard foutieve inzichten toont. Om dit te voorkomen heeft Qlik Sense een aparte module gebouwd voor geoanalytics die gratis beschikbaar is voor elke Qlik Sense Enterprise klant.

Klik hier om te ontdekken hoe Qlik Sense Geoanalytics de verborgen voordelen van locatiegebonden data eenvoudig analyseert.

VISUALISEER JE GEODATA MET QLIK SENSE GEOANALYTICS

De Qlik Sense GeoAnalytics module is voorzien van een data connector. Het script in deze module zorgt ervoor dat geocoding, het koppelen van je geodata aan coördinaten, direct in je Qlik Sense applicatie beschikbaar is. Om deze toepassing te gebruiken specificeer je een veld en het datatype. Op deze manier weet de toepassing of je zoekt naar een postcode, plaatsnaam of regio en welke beperkingen hieraan verbonden zijn. Vervolgens genereert de data connector een stuk script dat de bijbehorende coördinaten uit een database ophaalt. Deze functionaliteit zorgt er ook voor dat de data connector polygonen kan ophalen. Dit zijn aaneenrijgingen van coördinaten die samen een lijn of cirkel vormen. Polygonen bieden de mogelijkheid om complete gebieden of routes op een kaart te visualiseren.

“De Qlik Sense GeoAnalytics kan complete gebieden of routes betrouwbaar visualiseren”

Climber Dashboard Qlik Sense GeoAnalytics

DE WAARDEVOLLE MOGELIJKHEDEN VAN QLIK SENSE GEOANALYTICS

Op basis van deze waardevolle data-analyses maakt Qlik Sense GeoAnalytics snel en accuraat meerdere feiten inzichtelijk. Zo kun je de hoeveelheid sales per locatie/gebied bekijken, ontdek je dichtheid van winkels en kun je heatmaps voor verschillende zoektermen opvragen. Daarnaast maakt de data connector in de module het mogelijk om reisafstanden tussen twee punten te calculeren of de afstand met een bepaald vervoermiddel die kan worden bereikt in een specifieke tijd te bepalen. Ben je benieuwd naar de rendabiliteit van bezorgingen op basis van bezorgtijden tegenover de omzet die klanten opleveren? Qlik Sense GeoAnalytics weet ook deze data razendsnel op een inzichtelijke kaart te plotten.

“Benieuwd naar de rendabiliteit van bezorgingen? Ook dit weet Qlik Sense GeoAnalytics razendsnel inzichtelijk te maken”

QLIK SENSE GEOANALYTICS VERRIJKT MET CLIMBER TEMPLATES

De Qlik Sense GeoAnalytics tool is een ware voorloper, maar heeft wel een gebruiksaanwijzing. Zo moet er exact kloppende data worden ingelezen, anders lukt het de data connector niet om een adres om te zetten in een coördinaat en dit resulteert in een ontbrekende waarde. In tegenstelling tot de API’s die Qlik momenteel gebruikt zijn veel andere API’s in staat om zoekopdrachten te corrigeren.

Een voorbeeld hiervan is de Here Geocoder API. Deze als search engine werkende API is slim genoeg om ook niet correct ingevoerde adressen te verwerken en te verrijken. Hierdoor kan foutief ingevoerde data nog steeds leiden tot een correct en bruikbaar resultaat. In de Climber Geo Accuracy Template (CGA-template) maken we onder andere gebruik van de HERE Geocoder API om adresgegevens te verwerken en te optimaliseren. Deze API geeft bij elk verwerkt adres een score mee, hierdoor kun je eenvoudig de nauwkeurigheid van je verwerkte data zien. Op basis hiervan geeft het Climber template ook suggesties om bepaalde invoer te verbeteren in de bron. Zo zorg je voor een continue verbetering van je data en bouw je samen met de software van Qlik betrouwbare visualisaties.

 

Wil jij de Climber Geo Accuracy Template gratis ontvangen?

Vul hier je gegevens in en wij sturen je het template via mail toe!

VERBETERPUNTEN VOOR DE TOEKOMST

De data connector biedt Qlik Sense Enterprise klanten vele, zeer nuttige functionaliteiten. De exacte invoer die benodigd is voor effectieve geocoding vormt mogelijk nog een belemmering. Onze tip aan Qlik is daarom om hier aandacht aan te besteden. De suggesties voor invoerverbetering, zoals Climber ze nu aanbiedt, zou een tweede toevoeging zijn die de geoanalytics module kan optimaliseren.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de functionaliteiten van geocoding en op welke manier de module van Qlik Sense een waardevolle applicatie kan zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze deskundige consultants.

Vraag jij je af wat het gebruik van geoanalytics voor impact heeft op jouw bedrijfsprocessen en beslissingen? En ben je benieuwd naar voorbeelden hiervan? Lees dan ook onze volgende blog over geoanalytics!

// Geschreven door: Simon van Meegdenburg – BI Consultant Climber

Emailsimon.van.meegdenburg@climber.nl
Phone: +31 61 53 715 97

Wil je meer blogs of nieuws lezen?

Wil jij de Climber Geo Accuracy Template gratis ontvangen?

Vul hier je gegevens in en wij sturen je de template via mail toe!

Nieuws

Vizlib From insights to action
Event

Vizlib From insights to action

Data and analytics are playing a critical role in business and finance. One of the most prominent challenges organizations are facing today is the fragmented analytics landscape that makes it difficult for departments to share data and collaborate on data insights to be able to act fast and drive business value. In this webinar series, we will explore the immense potential of collaborating within Qlik Sense, leveraging visual planning to align strategy with operational performance with the help of Vizlib value-added products.

>> Sign up here!
Qlik a leader in the 2021 Gartner Magic Quadrant
News

Qlik a leader in the 2021 Gartner Magic Quadrant

Download the Gartner Magic Quadrant 2021 report to easier compare BI tools. Get an overview of the analytics market ― discover what makes Qlik a 11 year consecutive MQ Leader in Analytics and BI platforms.

>> Download the report
Qlik Webinar: 7 Ways to Accelerate Business Insights
Event

Qlik Webinar: 7 Ways to Accelerate Business Insights

Give more data analytics power to your people! Analytics based on the quick delivery of up-to-date data is critical. But that requires more than pretty visualisations. We’ll give you 7 Ways to Accelerate Business Insights with Modern Data Analytics.

>> Sign up now!